Gluténmentes és lúgosít – avagy: mindörökké köles!
Lúgosít és szépít, erősíti csontjainkat, magas ásványianyag-tartalommal rendelkezik, ráadásul gluténérzékenyek is fogyaszthatják. Ez az ősi, rég elfeledett gabona, melynek népszerűsége napjainkban ismét növekedni kezdett, mindig csak jó választás lehet. Lássuk, pontosan miért érdemes rendszeresen fogyasztani.
A köles nemcsak lúgos és gluténmentes, tápanyagban gazdag gabona – gasztronómiai élvezeteknek is hódolhatunk vele. A főtt köles remek helyettesítője a reggeli zabpehelynek, de akár a pirítósra, salátákra is szórhatjuk. Ráadásul a köles főzése nem telik sok időbe, könnyű beiktatni étrendünkbe! Emellett fogyókúrázóknak is ideális, hiszen alacsony a kalória- és a magas a rosttartalma, így hosszabb ideig telítettnek érezhetjük magunkat tőle.
A köles ugyanakkor az egyik legértékesebb olyan gabonánk, amelyet egészen kicsiny gyermekek is fogyaszthatnak már. Teljes értékű fehérjéket és hétféle aminosavat is tartalmaz. Tápláló, egyben könnyen emészthető gabona. Kásának megfőzve bármilyen gyümölccsel, joghurttal kombinálható, tehát tökéletes bébiétel is.
Na de vissza a felnőtt szervezet számára pozitív egészségügyi hatással bíró előnyeihez. A köles tehát lúgosít. Miután az egészséges étrend nagyjából 60%-a lúgos ételekből áll, nem meglepő, hogy a dietetikusok előszeretettel használják a kölest mintaétrendek összeállításához, hiszen segít fenntartani testünkben az egészséges pH-egyensúlyt, és ez elengedhetetlen a betegségek megelőzésében.
A kölesben lévő szilícium és vegyülete, a kovasav, fontos szerepet játszik csontképzésünkben, a bőr hámosodásában és hajunk, körmeink egészségének megőrzésében. Ezért ilyen jellegű problémák esetén ajánlott naponta többször is fogyasztani a kölest. E „szupergabona” továbbá magnéziumban gazdag, és mint olyan, bizonyítottan csökkenti a migrénes rohamok számát és kordában tartja az asztmát, rendszeres fogyasztása mellett elkerülhető lehet a szívproblémák kialakulása is.
Kitűnő B-vitaminforrás, ezáltal idegrendszeri, emésztőrendszeri, valamint bőrgyógyászati problémák természetes gyógyítója. Erős antioxidáns hatása mellett a köles csökkenti szervezetünkben a „rossz” koleszterin szintjét, míg emeli a jó koleszterinét. Prebiotikumként is hatásos: étrendünk szerves részeként elősegíti a jótékony baktériumok elszaporodását, így emésztési panaszaink enyhülhetnek, vagy akár meg is szűnhetnek.
A szerotonin jelentős hatással van hangulatunk, alvásunk és étvágyunk alakulására, az alacsony szerotonin-szint depresszióval és alvászavarral járhat. Miután a köles triptofánt (egy esszenciális aminosav) tartalmaz, amely a szerotonin termelődését fokozza: ha rossz a hangulatunk, csak főzzünk le egy tál kölest, és máris búcsút inthetünk a búnak!
És végezetül, de nem utolsó sorban: mindössze 50 grammnyi köles fedezi fehérjeszükségletünk 12%-át, így a vegetáriánus étrend elengedhetetlen része ez a jótékony gabona.
Azonban érdemes odafigyelni arra is, hogy a köles olyan anyagokat tartalmaz, amelyek gátolják a jód felszívódását a pajzsmirigy által, ezért a pajzsmirigy-diszfunkcióval küzdő emberek esetében a köles túlzott fogyasztása ronthatja a tüneteket.
Forrás: hazipatika.com, napidoktor.hu, ritakonyhaja.hu