Ha éppen fogyókúrázol, és nem tudod, mely finom idénygyümölcsökkel egészítheted ki diétádat, vagy ha egyszerűen csak kordában akarod tartani gyümölcscukor-fogyasztásod (és megerősíteni immunrendszered) – íme az öt legjobb választás a téli kínálatból.
Avokádó
A trópusi avokádó (amely gyümölcs, zöldség és gyógynövény is egyben) telítetlen zsírsavakból álló olajtartalma B-, C-, E- és A-vitaminban gazdag. Az érett gyümölcs káliumot, foszfort, vasat, nátriumot, valamint kalciumot és magnéziumot is tartalmaz. Az Omega-9 zsírsav segítségével az avokádó fogyasztása felgyorsítja az anyagcserét, továbbá a gyümölcs nagy segítség a koleszterinszint csökkentésében is.
Citrom
Szinte nincs olyan betegség vagy gyengeségi állapot, amelyen ne segítene a citrom. Alacsony a kalóriatartalma, gazdag C- és B-vitaminban, valamint ásványi sókban (réz, kalcium, vas és kálium). A fogyókúra, a diéta hatásos kiegészítője, több okból is: a C-vitamin felgyorsítja a zsírégetéshez szükséges pajzsmirigyhormon (thyroxin) termelődését; a reggel éhgyomorra megivott citromos víz (magas rosttartalma miatt is) természetes módon támogatja az egészséges emésztést, a lerakódott salakanyagoktól való megszabadulás pedig kilókban is mérhető változást okoz; a pektin vízzel elegyedve sűrű, kocsonyaszerű tömeget alkot, amely fokozza a telítettségérzést, és csökkenti az éhséget. Kúraszerűen vagy folyamatosan is lehet fogyasztani, de arra figyeljünk, hogy a nagy mennyiségű tömény sav árt a gyomornak!
Grapefruit
A grapefruitnak nagy hasznát veszik a fogyókúrázók, kiegészítőként ugyanis felgyorsítja, hatásosabbá teszi a felesleges kilókkal való küzdelmet. Hatása egyrészt a grapefruitrostok rendkívül magas folyadékfelvevő képességén alapul, mivel azok a folyadék hatására a gyomorban megduzzadva teltségérzetet keltenek. Másrészt képes a zsírok lebontására, ily módon a koleszterinszintre is kedvező hatással van.
Kivi
A kivi fontos nyomelemeket, ballasztanyagokat, ásványi anyagokat, E- és C-vitamint tartalmaz. Eltérően más gyümölcsöktől, a kivi vitamintartalma, valamint a benne található értékes anyagok a gyümölcs leszedése után is épek maradnak – a C-vitamin-tartalom 90%-a hat hónapnyi tárolás után még mindig jelen van. A kivi mindemellett kiváló rostforrás, ami nemcsak a koleszterinszint csökkentéséhez és az egészséges szívműködéshez járul hozzá, hanem az emésztést is serkenti, így segít felpörgetni az anyagcserét, és a szervezet méregtelenítésében is fontos szerepet játszik.
Kókusz
A kókusz tartalmaz magnéziumot, kalciumot, cinket és vasat is. A kókuszolaj zsírsavainak 50%-a laurinsav, mely az anyatejben is megtalálható immunerősítő. Telítetlen zsírsavakban gazdag, ezért a szívbetegségek kialakulásának esélyét is jelentősen csökkenti. A kókuszlé vizelet- és hashajtó, vértisztító és emésztést segítő hatású.
Forrás: hazipatika.com, femina.hu, vitaminsziget.com, vital.hu, elixironline.hu, mindmegette.hu