d-vitamin

Vegán D-vitaminpótlás

Még a gondosan összeállított vegetáriánus, még inkább vegán (!) étrend is kevesebb D-vitamint tartalmaz, mint a szakemberek által javasolt mennyiség. D-vitaminhiány különösen a téli hónapokban léphet fel (és ehhez még csak vegetáriánusnak sem kell lennie feltétlenül az embernek). Mégis milyen nem állati eredetű alternatívák léteznek e fontos vitamin pótlására?

 

A magyar lakosság 95 százaléka D-vitaminhiányos – ez a Semmelweis Egyetem I. számú Belgyógyászati Klinikájának kutatócsoportja által elvégzett első, országos, reprezentatív D-vitamin-szintmérő kutatás legfontosabb megállapítása, amelyet szeptemberben hoztak nyilvánosságra a kutatók. A felmérés nem terjedt ki arra, hogy a vizsgált alanyok milyen étrenden éltek, de ezzel együtt is felkavaró az eredmény.

A D-vitamin ugyanis egy létfontosságú hormon előanyaga, mely fontos szerepet játszik az egészséges sejtfejlődésben. Hiánya szív- és érrendszeri betegségeket, az immunrendszer legyengülését, cukorbetegséget okozhat, de akár tumoros, illetve vérképzőszervi betegség kockázatát is fokozhatja. Elősegíti a kalcium felszívódását, eltárolását, továbbá szabályozza a vér kalciumszintjét. Hiánya ebből kifolyólag olyan csontrendellenességeket is eredményez, mint a gyermekeknél fellépő angolkór vagy a csontritkulás a felnőttek esetében. Meggyőző adatok bizonyítják a D-vitaminhiány oki szerepét mellrák, vastagbélrák, prosztatarák és petefészekrák esetében is.

Szerencsére viszonylag könnyen tehetünk a megelőzésért: Magyarországon márciustól októberig naponta 15 perces, az arcot és a fedetlen végtagokat érintő, 10-15 óra közötti direkt napsugárzás szükséges a megfelelő D-vitaminszint eléréséhez. A téli hónapokban azonban tudatos étrend kiegészítést igényel szervezetünk.

Az egyik legegyszerűbb módja a megfelelő mennyiségű D-vitamin bevitelének, ha (megbízható gyártótól és forgalmazótól) D-vitaminkészítményt vásárolunk, és a jelenleg hatályos ajánlások szerint napi 1500-2000 NE (nemzetközi egységnyi) vitamint veszünk magunkhoz.

A másik lehetőségünk, hogy D-vitamint nagyobb mennyiségben tartalmazó élelmiszereket fogyasztunk, azonban ez esetben fontos tudnunk, hogy a D-vitamin fogalma valójában két vegyületet takar, a D2- és D3-vitaminokat. Míg az előbbi (növényi) élelmiszerek útján kerül a szervezetbe, addig az utóbbi a napfénynek (UV-B sugárzásnak) kitett bőrben keletkezik, így napozással vagy állati termékek fogyasztásával juthatunk hozzá. A D3-vitamin sokkal aktívabb, mint a D2, ez utóbbit ugyanis szervezetünknek kell D3-má alakítania.

Nagyon sok D-vitamint tartalmaznak a tengeri halak, tej és tojás – azonban vegetáriánusok és főként vegánok csak kevés D-vitaminforrást tudnak magukhoz venni. Érdemes tudnunk tehát, hogy természetes úton azért mi is pótolhatjuk e csontképző vitamint:

–        különböző magvak olajával: fenyőmagolaj, argánolaj, tökmagolaj, lenmagolaj

–        gombákkal: maitake gomba, portabello gomba, sárga rókagomba, laskagomba

–        vitaminokkal (köztük D-vitaminnal is) dúsított gabonapelyhek, gyümölcslevek