Az átlagos étrendben a tojás az egyik legnagyobb koleszterinforrás. Egy közepes méterű tojás kb. 180 mg-ot tartalmaz, és igaz, hogy ez nincs olyan nagy hatással a vér koleszterinszintjére (megközelítőleg 10%-ban befolyásolja), mégis gondot okozhat. A probléma pedig a koleszterin gyulladáskeltő és oxidatív hatása, emellett károsítja az artériák belső burkolatát (endothel) ami erősen megnöveli a szív- és érrendszeri panaszok előfordulását.

Ma az USA-ban a szalmonella a vezető oka az élelmiszer-eredetű megbetegedés okozta halálnak, valószínűleg nincs ez másként nálunk sem. Persze a szalmonella alapvetően nem halálos, de a tünetek és maga betegség elég kellemetlen. Tehát nagyon figyelj oda, hogy ha fogyasztasz is tojást, az honnan származik, és hogyan fogyasztod el. Jó tudni, hogy a szalmonella 60° felett elpusztul!

A napi szintű tojásfogyasztás megrövidítheti az életed, legalábbis, a Harvard orvosainak több évtizedes tapasztalata azt mutatja, hogy azok, akik naponta legalább egy tojást elfogyasztanak, szignifikánsan nagyobb volt a bármely okból bekövetkező halálozás, mint azok között, akik tartózkodnak a tojásfogyasztástól.

És hogy mit használhatsz helyette? A lehetőségek száma szinte végtelen.

Íme, néhány lehetőség:

  • A legegyszerűbb, ha a receptben lévő tojást 40g vízzel helyettesíted.
  • Egy másik lehetőség, ami süteményeknél jó lehet, ha fél érett, tört banánt teszel a tésztába tojás helyett. Ez kicsit változtat az ízén, és az édesítésre is érdemes figyelni.
  • Használhatsz almapürét is. ¼ bögrényit, egy tojás helyettesítésére. Más leírások szerint az almapüré mellé keverj fél kanár sütőport is. Az édesítésre itt is érdemes figyelni!
  • Áztass be egy kanál lenmagot, 3 kanálnyi vízbe és máris kész egy remek tojás pótló! Szintén egy tojásnyi adag.
  • Ha csak egy tojás szükséges, akkor bármelyik növényi olaj is remek megoldás lehet. ¼ bögre olaj felel meg egy tojásnak. Ha viszont többre lenne szükség, ajánlott másként helyettesíteni, mert a túl sok olaj megváltoztatja a tészta állagát, ízét.
  • Keverj össze egy evőkanál vizet, egy teáskanál növényi olajat és két teáskanál sütőport. Ez a mennyiség szintén egy tojás kiváltására alkalmas és állítólag ez a legjobb a süteményekbe.

Ha eddig tojást reggeliztél, próbáld ki, hogy összetörsz tofut, színezd meg egy kis kurkumával, keverj bele hagymát és paprikát, vagy ízesítsd más fűszerekkel és máris kész egy kiváló, egészséges reggeli.