tv-nass

Aki igyekszik a televízió előtt kis harapásokkal étkezni, annál harminc százalékkal kisebb az elfogyasztott étel mennyisége – írta Dieuwerke Bolhuis kutató és csapata a PlosOne című szaklapban.

A kutatás eredménye számos korábbi tanulmányt támaszt alá. Ezek szerint az emberek jellemzően nagyobb mennyiséget fogyasztanak, ha valami, például a televízió elvonja a figyelmüket. Ugyanakkor a holland kutatók felismerték, hogy a kis harapások ilyen esetben is csökkentik a táplálékfelvétel mértékét.

A vizsgálat során 53 résztvevőt ültettek le a kutatók egy film elé, és adtak nekik egy tál paradicsomlevest. Az egyik csoportnak kis kortyokban, a másodiknak nagy kortyokban, a harmadiknak pedig tetszőleges adagokban kellett elfogyasztania a levest.

A fő ok, amiért a vizsgálatban résztvevők letették a kanalat, az volt, hogy úgy érezték, nem fér beléjük több. Ekkorra azok fogyasztották el a legkevesebbet, akik kis falatokat ettek.

A diétázóknak adható tippel zárták a kutatók vizsgálatukat: aki nem tud lemondani a televízió előtti nassolásról, az legalább próbáljon kis falatokban fogyasztani. Az élelmiszeripar pedig a kisebb porciójú készételekkel segítheti a túlsúly elleni küzdelmet.

 

Forrás: MTI/dpa