szomoruhal

Nos, a hal állat, tehát a szálkáit igenis hús veszi körül. (Sóhaj…)

Ráadásul már a 19. századtól egyre nagyobb mértékeket ölt az óceánok túlhalászása; mára már globálissá és katasztrofális mértékűvé vált a probléma. A Science magazin kutatóinak egy korábbi tanulmánya szerint 2048-ra teljesen összeomlik a tengeri ökoszisztéma – hacsak nem teszünk ellene valamit!

És ha mindez nem lenne elég, még egy riasztó tény: 1990 óta közel 30% -al nőtt az óceáni halak higanyszennyezettsége. Ennek legfőbb kiváltója az iparosodó Kína és a sokszor nemtörődöm Egyesült Államok óceánszennyezése – amennyiben ezen országok nem változtatnak hozzáállásukon (és a túlhalászás esetleges visszaszorítása miatt még lesznek halak a vizekben), 2050-re akár 50% -os növekedés is bekövetkezhet a vízi élőlények higanyszennyezettségében. Nocsak – talán mégsem olyan egészséges étel a tengeri hal, mint azt hittük?

 

Látható tehát, hogy több okból sem érdemes halat fogyasztanunk. De mi van, ha a vegyes táplálkozásról áttért vegetáriánusok hiányolják a tonhal ízét? Miként varázsolhatunk „halas” fogásokat vegán étkezőasztalunkra?

Nos, a legegyszerűbb tonhalpótló nem más, mint a tengeri alga! Manapság már könnyen beszerezhető kulináriai szaküzletekben, de akár a nagyobb hipermarketek nemzetközi polcairól is. Lássuk, hogyan készíthetünk belőle „tonhalkrémet”:

Hozzávalók

3 evőkanál szárított tengeri alga
1 csésze sárga vagy vöröslencse
1 marék dióbél
só, bors, és pirospaprika
néhány csepp szójaszósz
fél teáskanál magos mustár
2 gerezd fokhagyma
2 szál újhagyma
1szál angolzeller
1 evőkanál friss, aprított kapor
1 evőkanál friss, aprított petrezselyem
1 citrom kifacsart leve

Elkészítés

Amíg az algát áztatjuk, feltesszük a lencsét főni kétszeres mennyiségű vízben. A leöblített algát a lencséhez adagoljuk, majd kb. 15 percig lassú lángon lefedve főzzük. Miután teljesen megpuhult, két kanállal félreteszünk a főzelékből, a többit pedig a darabokra tört dióval és a fokhagymával botmixerrel simára turmixoljuk. Végül hozzáadjuk a félretett kétkanálnyi mártást, a mustárt és az apróra vágott zöldfűszereket, hozzáadunk 2-3 csepp szójaszószt, ráfacsarjuk a citrom levét, és az egészet kanállal összedolgozzuk.

Hűtve az igazi, tálaláshoz pedig ízlés szerint javasolt a pirított kenyér, lilahagyma, savanyú uborka és paradicsom.

Váljék a vegetáriánusok, vegánok és az óceánok egészségére!

Forrás: antalvali.com, natgeotv.com, divany.hu