Mit esznek a KÉK ZÓNÁKBAN?

A kékzónákban, vagyis az átlagnál sokkal hosszabban élők általában növényi alapú ételeket fogyasztanak, amelyek sok rostot, vitaminokat és antioxidánsokat tartalmaznak. A leggyakoribb élelmiszerek a hüvelyesek, a teljes kiőrlésű gabonák, a zöld színű zöldségek, az olajos magvak, az olívaolaj és a hal. A hús és a feldolgozott élelmiszerek csak ritkán kerülnek az asztalra. A kékzónákban élők étrendje hozzájárulhat a hosszú és egészséges élethez.

Babfélék

A babfélék a legtöbb kék zónában az alapvető élelmiszerek közé tartoznak. A bab tele van rosttal és rengeteg egyéb, hasznos tápanyaggal, amelyek segítenek a betegségek leküzdésében. Például Ikariában (Görögország) a fekete szemű bab a napi étrend része.

Avokádó

A kaliforniai Loma Linda kék zónás közösség, Hetednapi Adventistákból épül fel. A közösség tagjai jórészt vegetáriánus étrendet tartanak, amely tele van egészséges ételekkel. Az avokádó, amelynek fogyasztása számos egészségügyi előnnyel jár, alapvető fontosságú a Loma Linda közösség számára.

Fokhagyma

Az japán okinavai közösség rendszeresen eszik fokhagymát. A National Geographic szerint a fokhagyma a „természet egyik legerősebb gyógyszere”, és összefüggésbe hozható bizonyos betegségek kockázatának csökkentésével, amelyek az életkor előrehaladtával gyakrabban előfordulnak.

Burgonya

A hagyományos burgonya a görögországi Ikariában élők alapvető étele, a lila édesburgonyát pedig Okinawában, Japánban fogyasztják rendszeresen. Mindkettő a kék zónába tartozik. A lila édesburgonya egy antocianin nevű fitokémiai anyagot tartalmaz, az édesburgonya A-, B6-, C-vitaminban, káliumban és rostban is gazdag.

Olívaolaj

Az ikariaiak szeretik napi rendszerességgel használni a főzéshez az olívaolajat. Kutatások kimutatták, hogy az extra szűz olívaolaj fogyasztása bizonyítottan egészségügyi előnyökkel jár, nem csoda, hogy a Földközi-tenger térségében élők, ahol ezt az olajat tényleg alapvető élelmiszerként tartják számon, a világ legegészségesebb emberei közé tartoznak.