fejfájás

Növényi étrenddel a fejfájás ellen

A fejfájást gyakran a túlzott stressz okozza, ám lehet a rossz táplálkozási szokások, komolyabb egészségügyi problémák, vagy akár hormonális változások velejárója is. Amennyiben visszatérő, a nap azonos szakában fellépő fejfájás gyötör, nagy valószínűséggel a hormonjaidat kell okolnod, de az is elképzelhető, hogy olyasmit eszel vagy iszol rendszeresen, amely nem tesz jót szervezetednek – és az ezzel jelez.

 

 

Szakemberek megfigyelték már, hogy ha olyan ételt vagy italt veszünk magukhoz, amelyben sok az adalékanyag (pl. nátrium-glutamát E621, mesterséges aromák stb.), illetve rovarirtó- és egyéb vegyszereket, alkoholt vagy koffeint (kávé, tea, energiaital, de még a csokoládé is!) tartalmaz, akkor könnyen megfájdulhat a fejünk. Továbbá a szulfitokkal tartósított ételek (például egyes szárított gyümölcsök), valamint a tiramin tartalmú ételek is okozhatnak fejfájást (utóbbi megtalálható a borokban, sörökben, citrusfélékben, szójakészítményekben, ecetben, csokoládéban, sajtokban). Ha azonban rendszertelenül tör rád a kínzó fejfájás, migrén, akkor komolyabb egészségügyi problémára kell gyanakodnod, és mielőbb érdemes egy szakorvost felkeresned. Minden egyéb esetben az étrendváltoztatás lehet a megoldás kulcsa: ki kell iktatni belőle a fejfájást okozó fogásokat, illetve javasolt napi rendszerességgel fogyasztani az alábbi, migrén-űző élelmiszerekből:

1.     Leveles zöldségek

A leveles zöldségek természetes magnéziumforrások, márpedig a magnézium köztudottan kiválóan alkalmas a fejfájás megelőzésére és csökkentésére. A leveles zöldségek ráadásul lúgosak, így gyulladáscsökkentő hatásuk is kiemelkedő. Bármilyen zöld növény számít, úgyhogy fejfájás esetén: hajrá zöld smoothiek, saláták, szendvicsek! De azzal sem ártasz, ha aszpirin helyett előbb inkább egy nagy pohár frissen préselt zöldséglével próbálkozol, és a gyógyszert csak végső esetre tartogatod.

2.     Borsmenta

A borsmenta valódi orvosság. Alkalmazható olaj formájában, gyógyteaként, de fogyaszthatjuk frissen is. A borsmentaolaj különösen hatásos bemasszírozva a halántéktól a hajvonalig; de az olajat csöppenthetjük teánkba is, sőt, egy-egy friss borsmentalevél áztatva is kifejezetten jótékony hatású.

3.     Gyömbér

A gyömbérgyökeret – csakúgy, mint a borsmentát – gyulladáscsökkentő hatása miatt is kedvelik a természetgyógyászatban. A gyömbért régóta használják emésztést javító tulajdonságai miatt is: kitűnően alkalmazható émelygés, puffadás és egyéb emésztési rendellenességek csillapítására. De természetesen nemcsak az emésztést segíti ez a „csodanövény”: felszeletelve és leforrázva nagyszerű nyugtató, érfaltágító hatású gyógytea készíthető belőle, amit gyorsan el is készíthetünk, amikor csak érezzük, hogy kezd ránk törni a fejfájás. Ugyanakkor a gyömbért nemcsak ital formájában vehetjük magunkhoz, jellegzetes íze miatt számos (főként távol-keleti) étel pikáns hozzávalója, de megbolondíthatjuk vele saját receptjeinket is.

4.     Gomba és spárga

Kutatások bizonyították, hogy a B2-vitamin hiánya migrént okoz; és mivel e két növény nagyon gazdag riboflavinban – vagyis B2-vitaminban – így ezek rendszeres fogyasztása igencsak javallott a krónikus fejfájással küzdők számára. A magyar konyha rendkívül sokoldalúan használja a gombát receptjeiben, de manapság már a spárgát is egyre gyakrabban fogyasztjuk (áldott légy, Internet!) J, ezért ezek étrendbe illesztése nem is olyan nehéz feladat.

5.     Lédús ételek, sok-sok víz

A kiszáradás is gyakran okoz fejfájást – még ha észre sem vesszük, hogy szervezetünk dehidratált. A túl sok száraz étel és kevés víz fogyasztása, de akár egy megfázás vagy influenza is dehidratáltsághoz vezethet. Ha nehezen tudjuk rávenni magunkat, hogy napi minimum 2-2,5 liter vizet igyunk, segíthet egy egyszerű trükk: együnk lédús ételeket, úgymint dinnyét, zellert, tököt, cukkinit, uborkát, almát és retket, illetve egészítsük ki étrendünket smoothiekkal, levesekkel. És persze a vizet se felejtsük el teljesen!

 

Ha képesek vagyunk étrendünket kizárólag tiszta, teljes értékű, feldolgozatlan ételekből összeállítani, akkor nem sokat kell később törődnünk az olyan bajokkal, mint a fejfájás, a magas koleszterinszint, szívbetegségek, daganatok, vagy éppen a magas vércukorszint. Természetesen egy-egy szelet csokoládé és egy-egy csésze organikus kávé még belefér – csak semmit ne vigyünk túlzásba!

 

 

Forrás: onegreenplanet.org