komeny

Indiában majdnem olyan bőkezűen bánnak a római köménnyel (cuminum cyminum), mint mi itt Magyarországon a sóval, a borssal vagy a pirospaprikával. Alakja és barázdáltsága hasonlóvá teszi az általunk ismert köményhez, ami nem csoda hisz ugyan abba a növény családba (umbellifarae) tartoznak, mint ahogy a kapor is.

 

 

Amellett, hogy tényleg mindenbe beleteszik, mint fűszert, a római kömény remek segítség, köhögésnél, emésztési zavarnál vagy étvágytalanság esetén. Csak áztass be rövid időre pár szem római köményt némi forró vízbe, és ezt fogyasztva már és érezheted jótékony hatását, amit a tüdőre és az emésztésre gyakorol.

Bizonyított előnyei:

  • Hírnevét leginkább, az emésztésre gyakorolt jótékony hatásnak köszönheti. Vizsgálatok során a kutatók rájöttek, hogy serkenti a hasnyálmirigyet, különféle emésztéshez szükséges enzimek képzését, ezzel segítve az emésztést és a tápanyagok megfelelő beépülését a szervezetbe.
  • A kömény melegít, az ájurvéda szerint, ezáltal élénkíti a vérkeringést, javítja a sejtek oxigén ellátását, és ahogy már írtuk az emésztést. Az ájurvéda évezredek óta használja, de hatását mára a tudomány is bizonyította.
  • Kiváló vasforrás, ami elengedhetetlen a megfelelő mennyiségű hemoglobinképzéshez, különösen fontos a nőknek, minden hónapban, amikor a menzesz alkalmával sok vasat is veszítenek. Ezen kívül a vasnak fontos szerepe van az immunrendszer felépítésében is.
  • A megfelelő mennyiségű oxigén és vas javítja a kognitív teljesítményt és csökkenti az ezzel kapcsolatos rendellenességek kialakulásának esélyét, mint például az Alzheimer kórét és a demenciáét.
  • Erőteljes köptető hatásával asztmánál és egyéb köhögéssel járó betegségeknél is hatékony segítség lehet.
  • Egyes kutatások arra engednek következtetni, hogy a köménynek jelentős szerepe lehet, a rák megelőzésében is, azáltal, hogy fokozza a máj méregtelenítő hatását, illetve megfogja a szabad gyököket.

 

Ha még sohasem próbáltad, hasznos, ha tudod, a nyers kömény íze kesernyés, ezért érdemes forró zsiradékban pirítani, lassú tűzön, amíg a színe kicsit sötétedik és megérzed a jellegzetes aromáját.

Ha az éppen megpirult magokhoz egy csésze basmati rizst adunk és felöntjük két csészényi vízzel, fedő alatt főzzük puhára és máris egy különleges köretet kaptunk. Ez egy nagyon népszerű étel, Indiában az úgy nevezett „jeera rizs”

De keverheted a kenyér tésztájába, vagy sós süteményekhez is, fekete borssal és mézzel keverve, pedig egy állítólag hatékony afrodiziákumot készíthetünk.

forrás: care2

Vélemény, hozzászólás?