A csodálatos kurkuma

Nemcsak a gasztronómiában, de a szépségápolásban és betegségek kezelésében is valóságos csodaszer a hazánkban népiesen kurkunna gyökérnek vagy indiai sáfránynak is nevezett növény. Na de mit is tud pontosan?

 

kurkuma

Indiában már évezredek óta ismerik és használják a kurkumát (eszik, isszák, hajkenőcsnek és esküvői szertartásokon használják), innen indult világhódító útjára. Sokáig a jómód jelképének tartották, és az egész test megtisztítását várták tőle. Indiából kereskedők által jutott be Európába és az ókori Görögországba. Európában a híres svéd botanikus, Linné fedezte fel 1753-ban és nevezte el Curcuma longának. Nálunk eddig elsősorban fűszernövényként alkalmazták, egyrészt színe, másrészt természetes ízjavító, étvágygerjesztő hatása miatt; legelterjedtebb felhasználási formái a curry és a Worcester-szósz. A jellegzetes sárga por tulajdonképpen a növény főtt, majd napon kiszárított szárának őrleménye.

A kurkuma azonban nem csupán fűszerként, festékanyagként és dísznövényként (ti. „thai tulipánként” is ismert, és ma már a nagyobb virágkereskedésekben cserépben vásárolható) közkedvelt. Gyógynövényként még sokoldalúbban alkalmazható. A hagyományos indiai gyógyászatban, a több ezer éves múltra visszatekintő ájurvédában ősidők óta alkalmazott gyógyító szer, gyógyító fűszer: emésztési panaszokra, megfázásra és sebek orvoslására javasolja az ájurvéda. De már i. e. 600-ban Asszíriában is feljegyezték jótékony hatásait.

kurkuma2

A népi orvoslás emésztési panaszokra, májbetegségekre, fájdalomcsillapításra, vérhígításra, bőrpanaszok kezelésére alkalmazza. Az utóbbi évtizedekben tudományos vizsgálatok bizonyították antioxidáns tulajdonságait. Egyes kutatások eredményei szerint gyaníthatóan rákmegelőző hatása is van, főként a vastagbél és szájrák esetében. Kísérletek szerint heveny gyulladásos esetekben is jelentős javulást eredményez. Indiában bőrön is alkalmazzák, mert fájdalomcsillapítóként és gyulladásgátlóként hat az izmokra és ízületekre, különösen a váll, térd és könyök ízületeinek gyulladáscsökkentésére. Különböző vizsgálatok szerint cukorbetegeknél is pozitív eredményeket mutat. Mivel Indiában az idősebb emberek között szinte ismeretlen az Alzheimer-kór (100000 lakosra jut 3,24 megbetegedés), ezért elkezdték vizsgálni a kutatók a körülményeket, illetve az étrendet, ahol a curry minden étkezésnél megtalálható az asztalon. Nemrég fejeződött be a kurkumin, mint az Alzheimer-kór lehetséges gyógyszerének klinikai kutatása. Az eddig publikált klinikai kutatások eredményeinek alapján a kurkumin hatékonyan érvényesülhetne többek közt a pszichiátriában is, mint antidementívum az Alzheimer-kór kezelésében, gyógyításában. Nem javasolt azonban várandósság fennállta esetén, mivel fokozhatja a méh simaizomzatának összehúzódását. De éppen e hatása miatt szülés után javasolja fogyasztását az ájurvéda.

curcuma

Kiemelkedő gyógyító hatása illóolajának (1,5-6%) köszönhető, amely turmeront, dihidro-turmenont, zingiberént, sabinént, cineolt hordoz. Főkomponense a kurkumin, amely a kurkuma színét adja. Mindemellett C-vitamint, káliumot, vasat, nátriumot, foszfort, magnéziumot, kalciumot is magába zár.

Nemcsak a gyógyításban, de a szépségápolás során is használhatunk kurkumát: már arckrémekben, arcpakolásokban és arcradírokban főbb összetevőként emlegetik. A legújabb kutatások szerint a kurkuma nemcsak kiváló antioxidáns, de növeli a fényvédő krémek hatékonyságát, sőt ránctalanító hatással is bír. Bioboltok polcain, hajfestő és hajszínező készítmények növényi alapanyagaként felsorolva is megtalálhatjuk a kamilla és a henna mellett, a kurkumát is.