A fruktóz (gyümölcscukor), egy egyszerű cukor, ami gyümölcsökben, zöldségekben és a mézben található meg. Az egyik legédesebb cukorfajta, a répacukornál 2-3-szor édesebb. Tiszta formájában az 1850-es évek óta használják édesítésre. Előnyös többek közt a cukorbetegek és a fogyókúrázók számára.
Édesítésre ugyanúgy használható, mint a répacukor, annyi különbséggel, hogy mivel akár kétszer édesebb, ezért kevesebb is elég belőle. Amikor az ember eszik, a vércukorszint gyorsan emelkedik, amilyen gyorsan emelkedik, olyan gyorsan fog csökkenni is ami újabb éhségérzethez vezet. A fruktóz lassabban emeli a vércukor szintet, ami az alacsony glikémiás indexének (grammonkénti glikémiás terhelés) köszönhető, lassabb felszívódása hasznos a cukorbetegek számára is. A WHO (Egészségügyi Világ Szervezet) arra a következtetésre jutott, hogy az alacsonyabb glikémiás indexű ételek segíthetnek megelőzni az elhízást, és a II-es típusú cukorbetegséget.
Érdekesség, hogy bár a fruktóz főleg növényekben található, fellehető az emberi testben is, a spermában, a magzatvízben és a vérben is.
Egészségügyi előnyei:
– Véd a stressz negatív hatásai ellen.
– Védi a májat.
– Csökkenti a visszereket. Kutatások szerint már négy hét után is körülbelül 50%os javulás tapasztalható.
– A fruktóz segíti a szervezetet számos tápanyag raktározásában, mint a magnézium, a kalcium és egyéb ásványi anyagok. Segíti az ásványi anyagok egyensúlyát.
Fontos azonban tudnunk, hogy a túlzott gyümölcscukor fogyasztás ugyanolyan káros, mint bármilyen más cukor, ezért fontos a mérsékletesség, bármilyen édesítőszert is használunk.
Forrás: caloriecontrol