alma

 

Az idő egyre hűvösebb és azt hinnénk ilyenkor már a „fű sem nő”, de ez nem így van. Mint minden évszaknak, így az ősznek is megvannak a szezonális zöldségei, gyümölcsi. A nyár lédús termései után, itt az alma, a körte és az édesburgonya szezonja és a többi nem kevésbé izgalmas növényé.

 

Ha idény zöldséget szeretnél, legegyszerűbb, ha ellátogatsz egy termelői piacra. Persze ma már a kendős nénik, is narancsot árulnak néha, úgyhogy segítünk.

 

 

Alma: Édes vagy savanyú. nyersen sülve vagy sütiben, mindig jó választás. Tele van antioxidánsokkal, melyek segítenek megelőzni a krónikus betegségeket és lassítják az öregedést.

 

beetroot

 

Cékla: Bár egész évben kapható, azért a szezonja, mint az almának is, ilyenkor, ősszel van. Vásárláskor keresd a kemény, friss darabokat. Teheted salátába, eheted köretként is, vagy akár süteménybe reszelve. Betain tartalma miatt segít a szív és májbetegségek megelőzésében. Illetve javítja az agy vérellátását ezzel csökkentve a demencia kockázatát.

 

kelbimbo

 

Kelbimbó és káposzta: tele vannak A és C vitaminnal, illetve nagy koncentrációban van benne rák ellenes glükozinolátok. Ezen kívül magas a folsav és vas tartalmuk, felhasználási módjuk pedig, szinte végtelen.

 

korte

 

Körte: magas az oldható rost tartalma ezáltal csökkenti a „rossz” koleszterin szintjét. A rostok a bélrendszerre is kiváló hatással vannak, olyannyira hogy számtalan bélbetegséget is megelőzhetünk vele. Remek C-vitamin, és réz forrás.

 

sutotok

 

Sütőtök: Az egyik legjobb alfa- és béta-karotin forrás, melyek támogatják a látást és a sejtek növekedését. Felhasználása rendkívül változatos mind édes mind sós ételekben. Magja remek omega-3 forrás, mely javítja, a koleszterinszintet vés a szívbetegségekkel szemben.

 

edesburgonya

 

Édesburgonya: Ez a narancssárga szépség, ugyanúgy, mint a sütőtök tele van béta-katorinnal. Szintén remek forrása a C vitaminnak és a vasnak, ezen kívül gyulladáscsökkentő hatása sem elhanyagolható.

 

dio_mandula

 

Dió, mandula: Nem csak finomak, ha fogyasztások rendkívül egészséges is. A dió javítja az erek állapotát és szinten tartja a koleszterint. Ezekben a csonthéjas magvakban lévő, többszörösen telítetlen zsírok, különösen az omega-3-zsírsavak a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében kedvező hatásúak. Ezek a gyümölcsök növényi rostokban gazdagok, sok bennük a magnézium és többféle B-vitamin.

 

fokhagyma

 

Fokhagyma: Ez a főleg fűszerként használt növényszámtalan előnnyel jár. Pozitív hatással van a szív- és érrendszeri megbetegedésekre, normalizálja a vérnyomást. Csökkenti egyes rákok kialakulásának kockázatát, és lassíthatja a rákos sejtek tovább terjedését. Emellett köztudottan enyhíti a nátha és a megfázás tüneteit.

 

Vélemény, hozzászólás?